Leer OpenShot in 5 minuten!

OpenShot is zeer eenvoudig te gebruiken en in deze snelcursus kunt u in 5 minuten de basishandelingen leren. Na deze oefening kunt u een eenvoudige foto-diashow met muziek maken.

Stap 1 - Foto´s en muziek importeren

Voordat we een video kunnen gaan maken, moeten we eerst bestanden importeren. Sleep vanuit bestandsbeheer of vanaf het bureaublad een paar foto´s of afbeeldingen en een muziekbestand (mp3) naar het OpenShot venster. Let erop dat u de bestanden los laat waar de pijl in de illustratie naar wijst.

Stap 2 - Foto's op de tijdbalk rangschikken

Nadat u een aantal bestanden heeft geïmporteerd kunt u deze naar de tijdbalk slepen en in de goede volgorde zetten. Klik hiervoor op een foto en sleep deze naar Spoor 2 op de tijdbalk. Doe hetzelfde voor de overige foto´s. Eenmaal op de tijdbalk zijn de foto´s fragmenten geworden met een bepaalde tijdsduur: zet de fragmenten in de volgorde zoals u zelf wil.

Stap 3 - Muziek toevoegen aan de tijdbalk

Om onze foto-diashow interessanter te maken, kunnen we wat muziek toevoegen. In stap 1 heeft u al een muziekbestand geïmporteerd. Klik nu op het muziekbestand en sleep het naar Spoor 1 op de tijdbalk.

Stap 4 - Uw project bekijken

Om te zien hoe onze video er uitziet en klinkt, klik op de knop Afspelen onder het voorbeeldvenster. Klik nogmaals op de knop Afspelen om de video te pauzeren. Wilt u nog fragmenten herschikken op de tijdbalk, kunt u ze gewoon slepen en verplaatsen waar u ze wil hebben.

Stap 5 - Exporteer uw video

Zodra u tevreden bent met uw foto diashow, kunt u deze exporteren als video. Dit zal uw OpenShot project omzetten in één enkel videobestand dat u kunt afspelen op een mediaspeler (Totem, VLC, etc.) of op websites kunt plaatsen (YouTube, Vimeo, etc.).

Klik op het Exporteer video pictogram in de hoofdwerkbalk (of klik in het hoofdmenu op Bestand > Exporteer video...). Kies uit één van de vele voorinstellingen, en klik op de Exporteer video knop.

Stap 6 - Veel plezier met OpenShot!

Gefeliciteerd! U heeft uw eerste OpenShot project voltooid. Hierbij zijn de volgende basishandelingen aan bod gekomen: importeren, videomontage, het resultaat vooraf bekijken en exporteren. Misschien heeft u zelfs minder dan 5 minuten nodig gehad om deze snelcursus te voltooien. Voor een meer gedetailleerd begrip van OpenShot en haar geavanceerde functies kunt u het beste de rest van deze handleiding op uw gemak doorlezen. Veel plezier!